severákova polívka

asi zelňačka (mainly in czech)

(fork of http://severak.soup.io/)


severak 29.12.2018 18:43:28

Začátkem roku jsem psal, že jsem se stáhl z Facebooku, Google+ je dneska město duchů, tak se pohybuji především na Twitteru. Posledních pár týdnů ale objevuji jeho otevřenou a decentralizovanou alternativu – Mastodon. Jaký je?

223px-mastodon_logotype_28simple29-svg

Sociální sítě jsou fenoménem poslední dekády Internetu. Používají je miliardy lidí, vyrostly na nich globální korporace. Není divu, že vybízely k vytváření otevřených a nezávislých alternativ. Zatím ale bez většího úspěchu.

Takovou první otevřenou alternativou byla identi.ca a nedá se říct, že by byla úplně neúspěšná. Přišla krátce po Twitteru, rychle naakumulovala uživatelskou základnu v řádu milionů a minimálně v open-source komunitě byla relativně populární. Časem se úplně vytratila. Přešla ze StatusNet na Pump.io a dneska člověk na první pohled ani netuší, jestli to je fungující služba nebo WIP.

Velké haló svého času způsobila Diaspora jako alternativa k Facebooku. Před lety jsem si tam vytvořil účet, ale téměř nikoho tam nenašel. Když jsem se ze zajímavosti připojil nedávno, nebyl tam vůbec nikdo. Růst její uživatelské základy se zastavil ve stovkách tisích uživatelů, což je z globálního pohledu nic.

Standard StatusNet si po konci identi.ca žil dál svým životem a dal vzniknout GNU Social, což je decentralizovaná sociální síť taktéž bez větší uživatelské základny. Až v roce 2016 se objevil Mastodon, který si dal za cíl vytvořit vlastní síť instancí (komunit), ale skrze OStatus (nynější StatusNet) a ActivityPub být kompatibilní i s ostatními sítěmi (GNU Social, Pump.io…).

Vzhledem k tomu, že Mastodon je decentralizovaná síť, musíte si najít instanci, kde si budete chtít vytvořit účet. Já jsem si ten svůj vytvořil už před rokem, když jsem Mastodon jenom zběžně vyzkoušel. Vybral jsem si k tomu mastodon.cloud, který mi byl tenkrát doporučený a u kterého jsem zůstal i po návratu, protože pořád patří mezi instance s nejvíce uživateli. Nicméně dnes je zdaleka nejpopulárnější mastodon.social, který je provozovaný přímo tvůrci Mastodonu.

Instance jsou spíše o komunitách. Každá si může stanovit vlastní pravidla toho, co můžou uživatelé zveřejňovat. Jejich uživatelé se tak nemusí spoléhat na globálně nastavená pravidla a jejich vynucování, jako je tomu u Facebooku nebo Twitteru, ale prostě si vybrat komunitu, která jim vyhovuje nejvíc (od regulovaných až po ty, kde je možné zveřejňovat cokoliv). Samozřejmě vždy je možné sledovat a komunikovat s lidmi z ostatních instancí. Existuje i webová služba, která vám pomůže vybrat tu nejlepší instanci pro vás. Existuje i hosting, kde můžete mít vlastní instanci jako službu.

A jaký Mastodon je? Byl jsem docela překvapený, že to není takové město duchů jako otevřené sociální sítě před ním. Má násobně víc uživatelů než Diaspora a řekl bych, že vyrovnal úspěšnost Identi.ca (svého času). Samozřejmě proti Twitteru je to pořád niché. Uživatelská základna se skládá především z lidí, kteří hledají nezávislou alternativu k Twitteru nebo se zajímají o otevřené technologie. V této oblasti je Mastodon zajímavá síť.

Na Twitteru jsem za tři roky aktivního používání naakumuloval přes 600 sledujících, na Mastodonu jich mám za pár týdnů 20. Nicméně zatím mi přijdou v průměru výrazně aktivnější než sledující na Twitteru. Navíc jsou tam i zajímavé účty na sledování (KDE, GNOME, Baby Wogue, Nextcloud, řada open-source vývojářů). Popravdě ale nevím, kolik z toho je unikátní obsah. Nakonec i já funguju v režimu, že vše, co dávám na Mastodon, dám i na Twitter.

Co se týče používání z pohledu uživatele, tak ten, kdo zná Twitter, se zorientuje i na Mastodonu. Uživatelská jména jsou doplněná o server, kde jsou registrovaná, takže já mám @sesivany@mastodon.cloud. Timeline je přehlednější v tom, že nabízí chronologicky jenom to, co chcete sledovat. Nesnaží se vám inteligentně měnit pořadí nebo nabízet další tweety jako Twitter. UX webového rozhraní ani aplikací (používám Mastalab) není na úrovni Twitteru, není to takový rozdíl, aby si člověk řekl, že je nepřívětivé nebo se něco dělá komplikovaně. Navíc se vytváří nativní desktopový klient pro Linux, takže potom, co Twitter zařízl staré API a díky tomu i aplikace jako Corebird, bude Mastodon možná jedinou sociální sítí s nativním klientem pro Linux.

mastodon_desktop_web_screenshot

Webové rozhraní Mastodonu

Trošku nešťastné mi přijde názvosloví. Už název Mastodon je takový všelijaký. Ale „toot“ místo „tweet“ mi přijde vyloženě zvláštní 🙂 Kdo nemá rád srdíčka na Twitteru, ocení, že Mastodon má pořád „favourite“.

Od Mastodonu jsem očekával město duchů a zatím jsem pozitivně překvapený. Twitter i nadále zůstává mojí primární sociální sítí, ale Mastodon beru jako zajímavý doplněk, zvlášť, když pomalu umírá Google+. Jsem zvědavý, jak se bude vyvíjet. Jestli si najde místo jako nezávislá alternativa k Twitteru nebo Facebooku, nebo skončí jako pokusy před ním.

Objevuju Mastodon

from https://blog.eischmann.cz/2018/08/27/objevuju-mastodon/


login