slovo dne

něco jako deník, abych viděl co se kdy dělo


slovodne 30.10.2019 11:31:13

PETERSON A ZÁKON C-16

Občas se člověk nestačí divit. Třeba já jsem dnes narazil v jednom článku o počítačích na zmínku o Jordanu Petersonovi. Doslova tam psali: "Pro srovnání si můžeme odskočit například do Kanady, jejího uzákonění 31 pohlavních (pardon: genderových) identit a velice ostrý nesouhlas a ignorování této věci ze strany světoznámého profesora Jordana Petersona."

To se mi zdálo nějaký divný, proto jsem se vydal přímo za zdrojem.

To, proti čemu Peterson především protestoval je takzvaný zákon C-16, který dělá úplně jednoduchou věc. Přidává čtyři slova (gender identity or expression) k "nepřípustným důvodům pro diskriminaci" (omluvte ten kostrbatý překlad) v kanadské listině lidských práv a trestním zákoníku. V tom seznamu "nepřípustných důvodů pro diskriminaci" jsou jinak takový ty klasický věci jako rasa, národnostní a etnická příslušnost, náboženská příslušnost atd...

Viz https://www.parl.ca/DocumentViewer/…/bill/C-16/first-reading a odůvodnění https://lop.parl.ca/…/Research…/LegislativeSummaries/421C16E

Analogie
tohoto zákona pro české prostředí by byla, kdyby se přidala genderová identita do Listiny základních práv a svobod. Přibližně tímhle stylem:

Základní práva a svobody se zaručují všem bez rozdílu pohlaví, *genderové identity*, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického či jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnostní nebo etnické menšině, majetku, rodu nebo jiného postavení.

A to je všechno. Nic víc v tom nehledejte - ani humry ani 31 pohlaví.

login