slovo dne

něco jako deník, abych viděl co se kdy dělo


slovodne 30.10.2019 11:18:25

KAPITALISMUS nebo BEZOHLEDNOST?

Jedna z věcí, která lidem vadí na klimatickém hnutí, je příklon (části hnutí) k antikapitalismu. Stačí jeden "kapitalismus musí zhynout" transparent a příslušníkům zajištěné střední třídy se hned začne dělat nevolno a jejich komentátoři začnou psát články o "nebezpečí zeleného socialismu" a bůhvíčem ještě.

Nechci nijak mluvit za ostatní, ale domnívám se, že oněm nositelům antikapitalistických transparentů často leží v žaludku spíše trošku jiná věc a tou je totální bezohlednost. Bezohlednost vůči přírodě, lidem, historii, bezohlednost vůči všemu - hlavně když firma vydělává a peníze tečou.

Je třeba si ale uvědomit, že tohle není výlučně kapitalistická záležitost. Nejvýmluvnější příklad je (nebo přesněji řečeno není) v severních čechách a tím jsou desítky vesnic a mnoho kilometrů krajiny, která zmizela v povrchových dolech společně s původní gotickou zástavbou města Most. Po roce 89 sice byly zavedeny těžební limity, ty jsou však od té doby pod neustálým tlakem o jejich prolomení. Poslední takovou akcí bylo když ministr Brabec prodloužil provoz dolu Bílina o pět dalších let a to přitom právě probíhala jednání o zřízení uhelné komise! Ne, to vážně nepřipomíná člověka, který řekne "já už nebudu pít" a pak si otevře dalšího lahváče.

Nemá smysl se pouštět nějakých ideologických debat o kapitalismu, socialismu a podobných velkých slovech. Jedna věc je totiž jasná: To, co musí zmizet, je bezohlednost. A je mi srdečně jedno, zda jde o bezohlednost při plnění pětiletky nebo KPIček nějaké finanční skupiny.

login