slovo dne

něco jako deník, abych viděl co se kdy dělo


slovodne 27.8.2019 11:39:27

BYL HITLER VEGETARIÁN?

Vegetariáni často řeší, kdo ze slavných osobností je vegetarián. Na to já vždycky mám jednu cynickou odpověď - třeba Adolf Hitler! Nicméně při poslední diskuzi na toto téma jsem se dozvěděl, že to je jen všobecně rozšířený mýtus, který (v rámci své propagandy) šířili sami nacisté. To mě celkem překvapilo, tohle jsem slyšel poprvé, tak jsem se rozhodl to trochu progooglit.

Po velmi krátkém hledání jsem našel odpovídající stránku na Wikipedii (https://en.wikipedia.org/wiki/Adolf_Hitler_and_vegetarianism) a několik dalších celkem věrohodně vypadajících zdrojů. A jaká je odpověď? Byl i nebyl, záleží totiž na tom jak kdy...

Máme celkem věrohodně prokázáno, že nejpozději po roce 1942 byl Hitler skutečně vegetarián. Jednak se za vegetariána sám považoval a o vegetariánství mluvil. Zadruhé máme svědectví o jeho jídelníčku např. od jeho ochutnávačky. Zatřetí se na zubech jeho lebky nenašla žádná masová vlákna, jakkoliv tahle poslední věc zní zvláštně a popře ji každý začátečník v konspiračních teoriích.

Nevíme, kdy se Hitler vegetariánem stal. První zmínky o tom že Hitler nejí maso jsou z roku 1932, ale ty jsou hned vzápětí popřeny svědectvím, že si pochutnával na plněných holoubatech. Podle tvrzení Ilse Hessové přestal jíst maso (s výjimkou játrových knedlíčků!) v roce 1937.

Stejně tak nevíme, proč se vegetariánem stal. Možností je celá řada počínaje důvody etickými (tvrdí se, že byl milovník zvířat), pokračujíc přes důvody zdravotní, přes askezi (víme, že byl abstinent) až po výše zmíněnou propagandu. Ve hře je také možnost, že to byl jeden z následků Hitlerova šoku ze sebevraždy jeho neteře Geli Raubal (tohle jméno samo vydá na kýbl dalších navazujících spekulací).

Takže teď vím, že Hitler byl (alespoň ke konci svého života) vegetarián. Ale co z toho plyne? Vlastně nic. To zda byl vegetarián totiž není příliš podstatné ani pro diskuze o vegetariánství ani pro diskuze o Hiltlerovi samém. Nebo možná...

Hitler byl vegetarián. Hitler nebyl vegetarián. Oba tyto výroky jsou bez bližšího upřesnění pravdivé, přestože si na první pohled odporují. A tohle se vám může stát s mnoha zdánilivě jednoduchými otázkami a v tom nám může otázka Hitlerova vegetariánství sloužit jako skvělý ilustrační příklad, byť poněkud absurdní.


login