Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/users/strajt9/svita.cz/web/kyselo/lib/sparrow.php on line 196 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/users/strajt9/svita.cz/web/kyselo/lib/sparrow.php on line 1169 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home/users/strajt9/svita.cz/web/kyselo/lib/sparrow.php on line 1169 slovo dne

slovo dne

něco jako deník, abych viděl co se kdy dělo


slovodne 13.11.2021 19:08:52

STOPpolarizaci

Někteří z vás teď sdíleli výzvu STOPpolarizaci, ať už ironicky nebo neironicky. Musím se vůči tomu vymezit.

Již probíhající polarizace společnosti (očkovaní vs neočkovaní) je totiž skutečně potenciální průser, cesta do pekla a tak trochu recept na občanskou válku. A tu fakt nechcete...

(Nebo dobrá, někteří z vás ji možná chtěj...)

Bohužel se musím vymezit i proti samotné výzvě STOPpolarizaci, protože dialog, kterým je ilustrována, je až sluníčkově stupidní a mám dost silné podezření, že pochází z dílen antivaxerů.

Jak bych na to tedy šel já?

Popravdě řečeno, to zda jste nebo nejste očkovaní je mi víceméně u prdele. Chci po vás vlastně jenom tři věci:

1) abyste (v rámci možností a zdravého rozumu) dodržovali přijatá opatření a nebránili v tom ostatním
2) pokud máte podezření, že jste mě už nakazili, dejte mi o tom vědět (abych mohl učinit opatření na své straně)
3) a pokud máte podezření, že byste někoho mohli nakazit, zůstaňte radši doma

Na oplátku vám můžu slíbit, že se budu chovat stejně. Přesněji řečeno už to tak dávno dělám.

Očkování (samo o sobě) není ona pomyslná stříbrná kulka, která nás zbaví ko-vy-víte-čeho. Těch důvodů je několik, nicméně jejich vysvětlování věnuji raději nějaký jiný text.

Tak jako tak, budeme to muset stejně nakonec zvládnout i s nějakým procentem neočkovaných. Samozřejmě, bylo by fajn, kdyby to procento bylo co nejmenší.

Tím ovšem neříkám, že by očkování bylo neúčinné nebo dokonce k ničemu. To jenom realita není polarizovaná a má svoje různá "ale" a "za určitých podmínek".

A právě pochopení těchto jemných nuancí pandemie je společně s táhnutím za jeden provaz přesně to, co nás nakonec ko-vy-víte-čeho zbaví. Ale půjde to jenom těžko, když se budeme na situaci a sami sebe koukat černobíle.

PS: aby nedošlo k omylu - očkování mám, ale nikomu ho vnucovat nechci a to protože všeobecně nerad něco někomu vnucuju.

(zveřejněno 5. listopadu)

login