slovo dne

něco jako deník, abych viděl co se kdy dělo


slovodne 5.4.2021 17:48:23

LIMITY KONCEPTU SAFE SPACE A POSTELŮV ZÁKON

Vždycky mi něco nesedělo na konceptu safe space. Nikdy jsem o tom ale víc nepřemýšlel, tak jsem nevěděl co přesně. Až teď mi došlo, že v tom konceptu je jedna opravdu veliká zrada a hned vám vysvětlím kde:

Jak možná víte, provozuju pro pár lidí jednu malou sociální síť. A protože rád dělám věci jednoduše, mám asi jenom tři pravidla, z nichž to nedůležitější doslova zní: "Don't be a dick!"

Do češtiny bych to (pro nedostatek vhodnějších termínů) přeložil asi jako "Nebuďte zmrdi!". A právě tohle pravidlo se krásně hodí pro vysvětlení toho problému se samotným konceptem safe space.

Když něco deklarujete jako safe space, dalo se to pochopit jako pověšení cedule "Nejsme zmrdi.". Problém spočívá v tom, že to vlastně není pravda - všichni jsme totiž tak trochu zmrdi a navíc každý jiným způsobem, aby to bylo zajímavější.

Přesnější text té cedule by tedy měl být "Snažíme se nebýt zmrdi." nebo ještě lépe "Jsme trochu zmrdi, víme o tom a snažíme se nebejt zmrdi.".

Klíče k té snaze jsou dva - empatie a sebereflexe a ani jedno z toho není vůbec jednoduchá věc.

Sebereflexi jde nejlépe ukázat na příkladu pravopisných chyb - když napíšu nějaký delší text, tak v něm pak pravopisné chyby doslova nevidím. To dovedu až potom, když si ho přečtu po nějakém delším čase. A stejně tak je to i s komentářema na internetech.  

Tudíž, než napíšete nějaký komentář, zkuste se zastavit a převalovat ho v hlavě pár minut. Obzvláště, týká-li se to věcí, které vás rozčilujou.

Ano, vím že to není snadný a sám s tím celkem problémy.

No a pak je tady ta empatie. S tou mám taky občas problémy, nebudu dělat, že ne. Dobrá ukázka je, že ve střední části tohoto textu jsem chtěl původně použít výraz "Nebuď kretén." a až pak jsem si uvědomil, že by mě za tohle v levičácké bublině asi úplně nepochválii. 🙂

Jenomže tu empatii je potřeba mít na obou koncích onoho pomyslného telefonu - jak na té straně, která zrovna mluví, tak na té straně, která právě poslouchá. Vždycky je totiž potřeba si uvědomovat, že se ta druhá strana se prostě jenom snaží (teda pokud se snaží).

Je velmi snadné snadné podlehnout nějakým nedorozuměním nebo nějaká nedorozumění vyvolat. Vyzkoušel jsem za vás a to mnohokrát.

K tomu bych měl ještě poslední myšlenku, které se mezi námi programátory říká Postelův zákon (poprvé ho totiž formuloval Jon Postel, jeden z průkopníků internetu). Myšlenka je to úplně prostá a ačkoliv byla původně myšlena pro komunikaci mezi počítači, stejně dobře jde použít na mezilidskou komunikaci: Buď vždy konzervativní v tom, co vysíláš, a liberální v tom, co přijímáš.

Ano, jsem si vědom toho, že to má svá úskalí, na druhou stranu je to docela dobrý způsob jak se se všema hned nerozhádat a jak komunikovat v podstatě s kýmkoliv, když je to potřeba.

(psáno na základě flamu ve Zdemes)

login