slovo dne

něco jako deník, abych viděl co se kdy dělo


slovodne 16.2.2021 16:46:06

JAK SE ZBAVIT "SPOLUVINY"?

V neděli jsem (navzdory všem doporučením) jel do Prahy a měl jsem sraz s jedním ze svých blízkých. Na Petříně sáňkovaly děti a chvílema to vypadalo docela jako normální stav.
    
Byla zima, celkiem jsem promrznul, ale citelně to zlepšilo můj duševní stav. Tím mi to trochu připomnělo podzimní čundr - tehdy jsem zase strašně promoknul, ale žil jsem z toho asi měsíc. Bylo to v době, kdy se pomalu začínala zvedat druhá vlna, akorát jsme to zatím nevěděli jistě.

Člověk si samozřejmě chce tyhle drobné prohřešky proti lockdownu nějak obhájit. Na jednu stranu je jasné, že jsou užitečné, dost možná i nutné, na druhou stranu je jasné, že kdyby se to stalo pravidlem, tak se opatření můžou jít klouzat. Slyšíme to všude - korona se šíří, bo lidi nedodržujou opatření. Nelezte ven - lockdown kvůli vám bude do skonání světa!

No a pak vidíme jak si politici a známe osobnosti odfrčí tu na šumavské lokálky (Havlíček), tu na hory (Hollan a Zandl), tu do Dubaje (Ludwig a Babišová). Nějak moc kognitivní disonance na mou hlavu.

Jak zlegalizovat tyhle malé prohřešky proti lockdownu se stalo klíčovou nevyřešenou otázkou už během první vlny, teprve teď jsem ale přišel na to, jak se zbavit té "spoluviny": Prostě si přestaňme pokládat otázku "kdo za to může?". Ta otázka je nesmyslná. Její zodpovězení úlevu nepřinese a virus stejně na žádnou morálku nehraje a nikdy nehrál.

Nemá smysl řešit, zda dostatečně dodržuju opatření, když nemám FFP8 respirátor, ale jen trapnou látkovou roušku, kterou si navíc neustále sundávám, abych se mohl vysmrkat (nebojte - to jen chronická rýma, kterou jsem měl dávno předtím než nějaký kovid vůbec existoval). Podstatné je, že se aspoň snažím. A to je přesně to, o co jde.

Pokud chcete nějak pomoct, aby to konečně skončilo, stačí:

1) (v rámci možností) dodržovat opatření
2) (opět v rámci možností) pomáhat těm, kterým nějak uškodily opatření a/nebo kovid
3) snažit se z toho všeho mezitím nezbláznit a pomáhat v tom i ostatním
4) obrnit se trpělivostí - zdá se že kovid je do velké míry sezónní onemocnění - můj (zcela nekvalifikovaný) odhad konce lockdownu je jaro

A to je všechno. Žádné hashtagy, hádání se v diskuzích nebo politické kotrmelce vlastně nejsou netřeba.

login