slovo dne

něco jako deník, abych viděl co se kdy dělo


slovodne 30.8.2019 00:58:29

PROČ NENOSIT PODPRSENKY A NEVĚŘIT NOVINÁM

Tohle je docela zábava: youtuberka Hana Winkel publikovala video nazvané "Podprsenka? Díky, radši bez" ve kterém vypráví o nošení braletek (namísto klasických kosticových podprsenek) a o chození bez podprsenky.

Dobrá, to by bylo jen takové to povídání "mezi náma holkama", možná jenom vyvolávající otázky proč se sakra Severák kouká na takováhle videa, kdyby si ke konci videa nevzala na pomoc vědu. Přibližně od desáté minuty totiž začně vyprávět o vědecké studii jednoho francouzského vědce, ze které vyplývá (a teď prosím cituji), že ženy které podprsenky nenosí měly (oproti těm které podprsenky nosí) bradavky o sedm milimetrů výše. No a tady to začíná bejt opravdu zajímavý...

Hana totiž odkazuje jenom na článek v Telegrafu, ve kterém (jak už je dobrým novinářským zvykem) žádný odkaz na onu studii není. Nezbývá tedy než nastartovat Google a pustit se do jejího hledání.

To jsem taky udělal a ukázalo se, že minimálně autor studie (Jean-Denis Rouillon) skutečně existuje a skutečně pracuje v oboru sportovní vědy (nebo jak se tomu nadává česky). Po studii na téma nošení/nenošení podprsenky ale nebylo nikde ani stopy.

O něco víc světla vnesl do případu až článek od Reuters - v něm se totiž ukázala klíčová věc - ona studie je totiž nepublikovaná a milý profesor se o ní jenom zmínil ve studentském rádiu. To by mohlo znamenat cokoliv - od toho, že si studenti na apríla udělali dobrý den až po to, že si profesor sportovní vědy prohlíží prsa pod záminkou výzkumu.

A nejsem jediný, komu přijde divné. Když si totiž zadáte do Googlu "Jean-Denis Rouillon bra study" ale už s tím klíčovým slovíčkem "unpublished", nalezenete hned několik skeptických článků popisujících, jak zase někdo udělal z komára velblouda.

Prsa přitahují pozornost. To moc dobře ví jak filmoví producenti, tak aktivistky hnutí Femen a nakonec i novináři, kteří opisují články jeden od druhého. Z pouhé zmínky v jednom studentském rádiu tak vznikla lavina článků, která doslova obletěla celý svět. Čtenáři klikají, reklamy se zobrazují a noviny vydělavají. Co na tom, že vědci zjistili velký kulový.

Mimochodem, zdá se, že se mi podařilo najít ten původní rozhovor s profesorem Rouillonem. Akorát na video zatím Google překladač nestačí, takže poprosím případné francouzsky hovořící čtenáře/čtenářky o doplnění do komentářů. A teď mě omluvte, jdu si vymazat historii prohlížeče. :-D

Děkuji Haně Winkel za zábavu na večer a panu Jeremymu Jinglebelovi z komentářů za nakopnutí do hledání studie dotazem na metodiku výběru respondentek.
    
* * *

Zdroje:

- video Hany Winkel: https://www.youtube.com/watch?v=xmfdoim5v9s
-
článek v Telegrafu: https://www.telegraph.co.uk/news/health/news/9987571/Research-suggests-bras-do-no-good.html
-
studie Jean-Denis Rouillona: https://www.researchgate.net/scientific-contributions/40035719_Jean-Denis_Rouillon
-
Reuters: https://www.reuters.com/article/us-france-bras-idUSBRE93B0Y020130412
-
skeptický článek: https://skepticalinquirer.org/exclusive/dont_burn_your_bra_for_science_just_yet/
-
další skeptický článek: https://medium.com/athena-talks/bras-arent-bad-for-your-boobs-3dba3143e591
-
pravděpodobně původní rozhovor: http://cellule-video.univ-fcomte.fr/wordpress/?p=1323

login