slovo dne

něco jako deník, abych viděl co se kdy dělo


slovodne 10.4.2023 22:49:32

ÚTOK NA MUZEUM JAKO IDEOLOGICKÝ KONTRABAND

Jak jste asi zaznamenali v neděli byla (opět) protivládní demonstrace. 

Tentokrát ji pod heslem "Česko proti bídě" pořádal Rajchl a vyvrcholilo to tím, že se nějaké "horké hlavy" (včetně docenta Ševčíka z VŠE) pokusily v duchu hesla "sundejte ten hadr" proniknout do Národního muzea a sundat z fasády Ukrajinskou vlajku. V tom jim však zabránila policie.

Tenhle incident se ale nelíbil jak části demonstrujících, tak samotným organizátorům demonstrace. Už krátce po demonstraci se začalo mluvit o policejních provokatérech a Rajchl sám teď postuje na facebooku videa, která to mají dokazovat. Nemyslím si, že by v tomto případě byli nutní policejní provokatéři, podle mě se mu prostě vymstil přístup, který bych nazval slovy "ideologický kontraband".

* * *

Představte si to, že pracujete někde v Lídlu, řekněme na Zbraslavi. Chystáte se zrovna rozbalit krabici banánů a nejednou koukáte: Jé, co to tady je? Kokain!

Tak přesně takhle fungují v Česku poslední dobou různá protivládní hnutí. Vezmou naprosto legitimní a oprávněnou kritiku nepromyšlených vládních kroků (ty banány) a do toho tu a tam přimíchají různá (typicky proruská) svinstva (ten kokain).

Chci mír? No jasně, že jo! Každej rozumnej člověk chce mír, fakt nezáleží na tom, zda jsem Čech, Ukrajinec nebo Rus.

Chci ale toho míru dosáhnout zrušením sankcí vůči Rusku? No to už teda prrrr... 

Hele, mě je jasný, že sankce dopadají spíš na běžný občany, že si papaláš rád připlatí pašeráckou přirážku. Je mi i jasný, že část z ropy kterou "neodebíráme" asi pravděpodobně ve skutečnosti odebíráme, jenom přes nějaké mafiánské prostředníky. Ale komu by asi prospělo zrušení sankcí? No Ruskýmu státu samozřejmě a tomu fakt pomáhat nehodlám! 

Stejně tak se mi nelíbí inflace. Nelíbí se mi, že ministr práce a sociálních věcí v době, kdy jde ekonomika takříkajíc do kopru, brojí proti "zneužívání sociálních dávek". Nelíbí se mi, že Fiala není schopen vést dialog, nelíbí se mi, že někteří komentátoři (ale i třeba někteří mí známí) píší o protestujících jako o "dezolátech bez zubů". Ale jsou tohle důvody pro ukončení pomoci Ukrajincům a pro hulákání "Táhněte domů!" a "Čechy, Čechům!"? No nejsou!

* * *

Hele, já s tím Rajchlem vlastně soucítím. Já si dovedu živě představit, jaká je to bolest, když se snažíš udělat demonstraci tak, aby nepůsobila prorusky a pak ti tam naběhne nějaký blbeček se Zetkem na baťohu a nášivkou Wagner group na rukávu (a nechá se přitom vyfotit každým zástupcem médií).

Dovedu si to představit, protože jsem něco podobného zažil u Fridays for Future - tam jsme taky řešili, aby účastnici nedělali bordel v ulicích a museli jsme umravňovat nějaké chytráky z MarxAltu (či čeho), kteří chtěli s klimatickou změnou rovnou odstranit i kapitalismus (a vesele o tom dávali rozhovory médiím). 

Přestože jejich argumentace dávala jistým úhlem pohledu (alespoň částečný) smysl (nebudu teď rozepisovat proč a jak), rozhodli jsme se, že to není hlavní téma našeho protestu a ať si to teda MarxAlti nechají na jindy, pokudmožno na nějakou vlastní demonstraci.

Stejně tak by si i Rajchl a "Chcimírové" měli ujasnit, co je pro ně důležité a co už je ideologický kontraband (čti: ten kokain v Lídlu). Protože jinak se široké podopory veřejnosti opravdu nikdy nedočkají.

Široká veřejnost není zas tak blbá, aby nepoznala, že je v petici malým písmem nějaký dodatek, který tam dopsal nějaký lokální zástupce Gazpromu.

(zveřejněno 13. března)

login