slovo dne

něco jako deník, abych viděl co se kdy dělo


slovodne 14.2.2023 23:53:51

JAK SESTŘÍHAT VLASTNÍ KOMPRO VIDEO

Jak jste možná zaznamenali, na sítích kolovalo video, kde Petr Pavel doslova říká: "Jediná možnost jak dovést situaci do zdárného konce je pomoct Ukrajině tu válku vyhrát a my to můžeme udělat z náší strany právě tím; že vstoupíme do války s Ruskem". 

Tohle video bylo samozřejmě sestříhané a to celkem odfláknutě, takže vám můžu doslova ukázat, kde ten střih je (viz obrázek).

Novináři, uživatelé Twitteru a nakonec i tým samotného generála celkem rychle přispěchali s originálním videem (které "střihači" posloužilo jako podklad), tak jsem si řekl, že si prakticky vyzkouším, jak těžké je sestříhat podobný fake.

Výsledek? Není to nic těžkého, jde to v pohodě udělat za dvacet minut. 

Ale je to jedna z těch věcí, kterou je těžké udělat pořádně. Já sám nejsem moc spokojen se svou verzí a to tam ani není taková "prohlubeň" jako ve zvuku originálního videa (zato tam mám trochu "mlasknutí"). Asi by to šlo udělat lépe, ale víc času tomu už věnovat nehodlám, už tak jsem tomu věnoval přibližně o dvacet minut víc času, než bych chtěl.

A jak se to teda dělá?

Budete potřebovat:

a) video, ze kterého budete stříhat (můžete stáhnout pomocí Youtube Downloaderu)
b) stříhací program na videa - dále budu psát Kdenlive (který jsem použil), ale je jedno jaký program použijete
c) stříhací program na zvuk - u mě Audacity, ale opět je jedno co použijete

A pak postupujte pomocí následujícího postupu:

1) nejdříve si musíte rozmyslet co kam budete stříhat, pokud někde například najdete Babiše, jak říká "já vám nelžu, já vám říkám pravdu", asi víte co kam máte přesunout
2) potom si dané video otevřete v Kdenlive, vyseknete jen část co vás zajímá a tu pak ještě vyexportujete jenom jako zvukovou stopu
3) tu potom v Audacity pomocí copy & paste sestříháte jak je potřeba
4) aby vám místo, kde se sestříhané stopy stýkají necvakalo, doporučuji konce postupně zeslabit / zesílit (v Audacity např. pomocí Studio Fade Out a Studio Fade In) jako to udělal originální "padělatel"
5) tohle pravděpodobně budete dělat několikrát za sebou, protože je těžký to načasování správně trefit napoprvé (doporučuju si otevřít několik oken Audacity a každý výstřižek si dát do samostatného okna a postupně je kopírovat do toho cílového)
6) zvukovou stopu vložte do Kdenlive, sesynchronizujete ji (aspoň hrubě) s původním videem a původní zvukovou stopu videa odstraňte nebo umlčte
7) vyexportujte a máte virál

Nemusím ale doufám upozorňovat, že podobné "stříhání" je vysoce neetické, v některých případech možná i nelegální. Proto doporučuju ho dělat spíš s humorem, aby váš výsledek připomínal spíš videa České Sody, Mikýře nebo Purna než tohle kompro z Wishe.

login