slovo dne

něco jako deník, abych viděl co se kdy dělo


slovodne 25.1.2023 20:50:48

GENDEROVÝ ROZMĚR AUTENTICITY? NIKOLIV, NA VINĚ JSOU BÉČKOVÉ FILMY

Na Alarmu vyšel článek o tom, že Danuše Nerudová nepůsobí tak autenticky, protože na ženy jsou nároky na autenticitu vyšší, respektive ženská autenticita funguje trochu jinak. Nechci mansplainovat, ale měl bych trochu jiné vysvětlení: Můžou za to béčkové filmy.

Kdybyste si měli vybrat, koho budete parodovat - profesorku ekonomie nebo generála ve výslužbě? No, samozřejmě, že generála. Pro lidi, co nechodili na VŠE je to mnohem jednodušší role. Všichni tak nějak tušíme, jak má voják ve výslužbě vypadat, protože už jsme ho už mockrát viděli v nějakém filmu. Stačí se tvářit ultradrsně a občas hodit nějakou suchou hlášku jako Bruce Willis.

Dobrý příklad je už jedna z prvních reklam generála Pavla - nese na ní kládu na rameni, jako by parodoval legendární příchod ex-plukovníka Johna Matrixe ve filmu Komando. Vypadá to sice jako reklama na Hornbach, ale na dost lidí to působí autenticky, protože jsou to právě filmy, odkud si neseme představu o tom, jak má vojenský veterán vypadat.

Armáda je prostě pro film mnohem záživnější prostředí. Oproti tomu doslova nevím o jediném filmu, jehož hrdina byl ekonom.

(zveřejněno 10. ledna)

login