slovo dne

něco jako deník, abych viděl co se kdy dělo


slovodne 27.4.2021 15:00:44

PROČ ZEMAN MLČÍ OHLEDNĚ VRBĚTIC?

Jak jste asi zaznamenali, o víkendu došlo k zveřejnění nových poznatků ve věci výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. A jak jste asi taky zaznamenali, že se okolo toho strhla "diplomatická přestřelka", docela shitstorm na internetu a prezident Miloš Zeman prohlásil, že se k zjištěním vyjádří až za týden. Proč ale až za týden?

Lidová moudrost si to vykládá jednoduše - Zeman je doslova animatronická loutka a tak se čeká, až někdo naprogramuje patřičný projev, případně až na to přijde scénář z Kremlu. To víte - Ruská pošta není zrovna proslulá svou rychlostí, spíš naopak.

Ale co když je ten důvod mnohem chytřejší?

* * *

Víte, co je nejlepší udělat, když se dostanete do nějaké rozvířené diskuze na internetu? Tím spíš, diskutuje-li se tam o věcech, které se vás osobně dotýkají a rozčilují vás. Víte jak na to?

Nejlepší je počkat. Rozvířené emoce diskutujících časem opadnou a vy máte čas na to promyslet si svůj argument a to i s ohledem na názor člověka, kterému čelíte. Pokud na rozčilený komentář odpovíte třeba až následující den ale naprosto klidně, může se vám stát, že vám dokonce dá druhá strana za pravdu. Funguje to - sám jsem si to parkrát vyzkoušel.

A není to nějaká blbost, co bych si vymýšlel - je to jeden ze způsobů deeskalace konfliktů, používaný například při správě sociálních sítí.

* * *

Je teda samozřejmě otázka, zda prezident ten čas, který si na reakci vzal, rozumně využije. Nechci ho ani přecenit ani podcenit. Za týden se určitě dá vymyslet státnický projev, ve kterém zároveň elegantně dloubnete na do svých názorových oponentů. Na druhou stranu - týden jde velmi snadno ztratit vymýšlením bonmotů, kterým se nakonec zasmějete jen vy sami.

Jednou věcí jsem si ale jistej už teď - týden je dostatečně dlouhá doba na to, aby ze sebe vaši názorový oponenti sami udělali idioty. Tak to prosím mějte na paměti, až budete komentovat aktuální dění, zvláště jste-li politik, byť třeba jenom v zácviku.

login