slovo dne

něco jako deník, abych viděl co se kdy dělo


slovodne 25.3.2020 21:16:31

HEŠTEG ČÍNSKÁ CHŘIPKA aneb TOHLE SVINSTVO NEZNÁ HRANICE

Na Internetech se šíří apel, abychom současnou pandemii nazývali slovy "Čínská chřipka". Zároveň se objevují pokusy čínské propagandy vyvolat dojem, že nemoc vznikla v USA a byla do Číny jen importována. Oba tyto pokusy považuji za nešťastné a zavádějící. Hned vysvětlím proč:
    
Zaprvé - na místě vzniku v podstatě nezáleží. Nemoc stejně tak mohla vzniknout třeba v Brně, na americkém středozápadě nebo vlastně kdekoliv jinde. Míst se špatnou hygienou je po světě pořád dostatek.

Co
naopak svou roli sehrálo (a zde je nutné se přiklonit na stranu kritiků Číny) byla prvotní reakce úřadů: Ne, to fakt nebyl dobrý nápad pokoušet se to ututlat a zamést pod koberec! Nemyslím si však, že by tahle reakce byla nějak specificky čínská, stejně dobře si ji dovedu představit kdekoliv na světe.

Naopak opatření na celostátní úrovni lze v Číně hodnotit spíše kladně. O tom nejlépe svědčí obrovský nepoměr následků mezi provincií Hubei a zbytkem Číny. Je třeba se ale pozdržet nějakého "Čína se snažila zachránit svět." sentimentu a je potřeba si uvědomit jednu prostou věc - něco zkrátka dělat museli.

Druhý a asi podstatnější důvod je ten, že se už se dávno nejedná jen o problém Číny. Tohle svinstvo nezná hranice, jak zpívá kapitán Demo. Nejlíp to podle mě vyjádřil jeden prodavač, když se mi pokoušel vysvětlit, proč si myslí, že to tu bylo dříve než se udává: "Takovej Číňan sedne do letadla a za deset hodin je v Praze". To a zároveň fakt, že se kovid vesele šíří 14 dní před prvními projevy, tvoří skvělý recept na globální pandemii.

A proti té lze bojovat pouze mezinárodní solidaritou a otevřeností, co se týká informací a čísel. Bohužel opak je pravdou - informace se zatajují, čísla se falšují a jednotlivé národy se navzájem předhánějí v tom, kdo to zvládá nejlíp a obviňují, kdo to zpackal. Nebo spíš...

Oni to vlastně nejsou tak národy jako spíš jednotliví politici a lidé, kteří chtějí nastalou situaci využít ve svůj prospěch. Ale je potřeba si uvedomit jednu věc: Tohle svinstvo nezná hranice a ty syčáci, co s tím kšeftujou, taky ne.

login