slovo dne

něco jako deník, abych viděl co se kdy dělo


slovodne 17.3.2020 20:20:45

karanténa

Ještě v pondělí jsem v kině viděl Mládí v Podněsteří a zabýval se spíše tím, jak se zvolna začínám rozumět ruštině bez nějakého zvláštního učení.

Ještě v úterý jsem se vydal na fotoprocházku po post-industriálních krásách Vysočan a pak jsem večer nahrával dungeon synth ale už ten den vláda nařídila zrušit všechny kulturní akce nad 100 lidí.

Ještě ve středu jsem ujišťoval, že divadlo bude, ale pomalu začínalo být jasné, že to tak nebude. V tu dobu jsem začal skládat playlist na speciál o koronaviru. V práci nám bylo oznámeno, že si můžem vzít home office a už se šířili fámy, že zavřou Prahu (*Oni to opravdu udělají!*).

Ve čtvrtek jsem tedy šel do práce hlavně abych si zabalil a odnesl domů databáze, abych pak mohl být na správné straně hranice Prahy. Navzdory tomu jsem byl celkem produktivní. Ještě před odjezdem z PRG jsem se sešel se ⬛⬛⬛ a bloudili jsme nákupákem, který vypadal víceméně normálně. Večer pak vláda vyhlásila zrušení prakticky všech akcí a začal sešup.

V pátek už jsem pracoval z domova a dál prováděl research koronaviru na 120%, až jsem večer usoudil, že už toho bylo moc a že lidi určitě budou chtít slyšet něco jiného než pořád koronavir.

Dále jsem dostal pozvání na pivo od ⬛⬛⬛, což je normálně nabídka co se neodmítá, ale v čase karantény to nešlo vzít. Scam, scam a scam!

To, že už je pomalu čas panikařit jsem v sobotu mimo jiných potvrdil tím, že jsem si změnil cover foto na DON'T PANIC ze Stopařova průvodce. Ten den jsem jel na post-apo nápuk do Davle a večer jsem odvysílal koronaplaylist (což mi docela šlo). Vláda mezitím zavřela některé obchody.

Mezitím se začala dávat dohromady iniciativa Data proti Covid. Nelenil jsem a vlezl jsem do jejich Slacku. Trochu mi to připomnělo dobu, kdy jsem pomáhal Fridays for future, akorát tentokrát je to mnohem, mnohem větší chaos. Každý má nějaký nápad, nějakou vizi, nějaký plán jak zachránit ČR před koronou.

Celou něděli jsem připravoval speciál o iluminátech a moc jsem to nestíhal. Když jsem (se zpožděním) vysílal, měl jsem pocit, že mi to vůbec nejde. Když pak večer těsně před půlnocí Babiš oznámil, že je vyhlášena karanténa, tak to na mě všechno padlo a přepadla mě tíseň.

Je nutno dodat, že se pro mě de-fakto vlastně nic nezměnilo. V karanténním režimu jsem vlastně byl už od čtvrtka. Jako pracovník v IT mohu provozovat home office (když zrovna funguje VPNka a ta zrovna funguje), což jsem si už několikrát vyzkoušel, když zaútočila obyčejná rýmička. Dále je nutno připomenout, že jsem si už v podstatě vyzkoušel i karanténu samotnou a to když byla po povodních v roce 2013 uzavřená Praha. Tehdy byl důvodem silný déšť - pořád sušit oblečení prostě nechcete.

Tehdejší situace ale byla diametrálně odlišná - už bylo po všem a čekalo se, kdy se svět vrátí do normálu a teď tomu je naopak - ta apokalypsa teprve má přijít a "oni" nám sebrali to nejdůležitejší - mezilidské kontakty.

* * *

K situaci se konečně vyjádřil i Slavoj Žižek a nezklamal:

- ještě než cokoliv řekl, sáhnul si na obličej (ale nutno říct, že po zbytek videa se toho zdržel)
- použil skvělý příměr o boji vědy proti tomu nejhloupějšímu nepříteli, kterého si lze představit
- dle očekávání volal po (novém druhu) komunismu (nabízí se otázka jak moc je Zlazloj.Zlizek jenom fan account, že to takhle perfektně předpověděl)

login