slovo dne

něco jako deník, abych viděl co se kdy dělo


slovodne 25.3.2020 21:15:42

high tech, low life

Všimnul jsem si jedné věci: Současná situace vlastně vypadá docela jako námět nějaké kyberpunkové povídky. No považte: Záhadná Nemoc kosí lidstvo. Není proti ní žádného léku, tak lidé uchýlí k radikálnímu řešení - přestanou se stýkat a veškeré sociální interakce se tak odehrávají jen ve virtuálním světě.

Ani bych se nedivil, kdyby někdo našel podobnou povídku, která vyšla v nějakém obskurdním fanzinu na počátku 90tých let.

Akorát se nabízí otázka, jak to pokračuje dál. V hlavě mám minimálně šest různých scénářů - počínaje klasickým "osamělý hrdina zjišťuje, že je Nemoc jen spiknutím telekomunikačních megakorporací" pokračujíc přes shakespearovské "kvůli lásce porušili pravidla karantény a vzájemně se nakazli", psychologický román ve stylu 70tých let o dopadu dlouhodobého sociálního distancu na společnost až po meta-fikci o tom, že podobnou povídku někdo skutečně v těch devadesátkách napsal.

Popravdě řečeno nevím moc jak k tomu přistupovat (jinak než jako k námětu) a zda je vůbec bezpečné o takovýhle věcech přemýšlet.

login